Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  26/06/2017
Data da última atualização:  26/06/2017
Autoria:  PICCIN, R.; COUTO, R. da R.; BELLINASO, R. J. S.; GATIBONI, L. C.; De CONTI, L.; RODRIGUES, L. A. T.; SOMAVILLA, L. M.; KULMANN, M. S. de S.; BRUNETTO, G.
Afiliação:  Rogério Piccin, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos; Rafael da Rosa Couto, Universidade Federal de Santa Catarina; Roque Júnior Sartori Bellinaso, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos; Luciano Colpo Gatiboni, Universidade do Estado de Santa Catarina; Lessandro De Conti, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos; Lucas Antonio Telles Rodrigues, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos; Luiza Michelon Somavilla, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos; Matheus Severo de Souza Kulmann, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos; Gustavo Brunetto, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos.
Título:  Phosphorus forms in leaves and their relationships with must composition and yield in grapevines.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 5, p. 319-327, maio, 2017.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Formas de fósforo em folhas e suas relações com a composição do mosto e a produção em videiras.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate phosphorus forms in grape leaves and their relationships with must composition and yield in grapevines grown in a Typic Hapludalf with different available P contents.Two experiments were carried out with Vitis vinifera cultivars, one with 'Tannat' and the other with 'CabernetFranc' grapes. Experiment 1 consisted of two vineyards of 'Tannat', with the following P content in the soil:V1, 11.8 mg kg-1 P; and V2, 34.6 mg kg-1 P. Experiment 2 consisted of two vineyards of 'Cabernet Franc',with the following P content in the soil: V1, 16.0 mg kg-1 P; and V2, 37.0 mg kg-1 P. Leaves were collectedat flowering (FL) and veraison (V), and, after their preparation, P forms were evaluated. Yield and mustcomposition were assessed. The highest yield was observed in V2 of experiment 1 and in V2 of experiment 2. Total P content and P forms in leaves at FL and V have no relationship with yield parameters; however, total P content in leaves has a relationship with anthocyanin content in the must of 'Tannat' grapevines. Therefore, P fractionation in leaves predicts neither grapevine yield nor must composition.
Palavras-Chave:  Adubação fosfatada; Análise do mosto; Chemical fractionation of P in the tissue; Fracionamento químico de P no tecido; Must analysis; Phosphorus fertilization; Produção de uva.
Thesagro:  Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Viticulture.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/161074/1/Phosphorus-forms-in-leaves.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE61404 - 1UPEAP - PP630.72081P474
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  11/12/2008
Data da última atualização:  11/12/2008
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  ASSIS, O. B. G.; BRITTO, D. de.
Título:  Formed-in-place polyelectrolyte complex membranes for atrazine recovery from aqueous media.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Journal of polymers and the environment, New York, v. 16, p. 192-197, 2008. DOI: 10.1007/s10924-008-0101-z.
Idioma:  Inglês
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA11662 - 1UPCSP - --PROCI-08.001332008.00133
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional